Charakterystyka – płyty indukcyjne
Płyty działające na zasadzie indukcji są obecnie jednymi z najpopularniejszych płyt grzewczych wykorzystywanych zarówno w prywatnych domach, jak i w gastronomii. Płyty działające na indukcję przekazują ciepło do garnków, czajników i patelni poprzez pole magnetyczne. Zróżnicowanie płyt polega przede wszystkim na wielkości. Standardowo płyta ma wymiary 60 x 60 lub 50 x 50, ale są też modele jednopalnikowe lub dwupalnikowe o znacznie mniejszych wymiarach.
Płyty indukcyjne działają bardzo podobnie, jak
płyty elektryczne, ale są bardziej
energooszczędne. Bez wątpienia takie płyty mają więcej zalet niż wad.
Płytę indukcyjną można kupić w wersji nablatowej – idealnej do kuchni w zabudowie lub w wersji zintegrowanej z piekarnikiem. Pola grzewcze przewodzą ciepło tylko przez konkretne materiały, więc taką płytą nie można się oparzyć. W dodatku ta płyta nie brudzi garnków i gwarantuje łatwe czyszczenie, gdyż jej powierzchnia jest pokryta specjalną nieprzywierającą powłoką.
Funkcjonalności płyt indukcyjnych
Płyta może mieć różną liczbę pól. To
AGD ma 2, 4 lub nawet 5 pól grzewczych, przy czym w zależności od modelu, pola te mają różną średnicę. Najważniejszym aspektem odróżniającym jedną płytę indukcyjną od drugiej, jest moc. Im większa będzie moc danej płyty, tym szybciej można na niej gotować, ale tym samym więcej energii zużyje ta płyta. Jeśli chodzi o komfort użytkowania, to bez wątpienia jest on fantastyczny. Nie musisz poświęcać długiego czasu na czyszczenie płyty, bo wystarczy ją tylko przetrzeć wilgotną ściereczką i jest idealnie czysta. Oczywiście stan, w jakim będą
płyty indukcyjne po jakimś czasie użytkowania, jest zależny od zastosowanych materiałów konstrukcyjnych. Im mocniejsza jest powłoka płyty, tym to urządzenie będzie bardziej odporne na zarysowania. Płyty na indukcję o większej mocy mają specjalną funkcję
powerBoost pozwalającą na zdecydowanie szybsze gotowanie, ale takie modele wymagają przyłącza trójfazowego, gdyż wykorzystują do działania bardzo dużo mocy. O płytach więcej przeczytasz w artykule
jaką wybrać płytę indukcyjną.
Jak wybierać płytę indukcyjną?
Wielkość płyty indukcyjnej, a tym samym liczba palników powinna być dostosowana do liczby osób, które zamieszkują dane gospodarstwo domowe. Mała rodzina może z powodzeniem korzystać z
płyty indukcyjnej o dwóch polach grzewczych, ale większa będzie już potrzebowała 4 pól, a nawet 5. Na większą płytę zdecyduj się w momencie, kiedy dużo gotujesz i lubisz często organizować przyjęcia w domu. Dzięki większej liczbie palników szybciej poradzisz sobie z przygotowaniem wszystkim potraw. Szybkie gotowanie umożliwi też obecność wspomnianej wyżej funkcji
powerBoost. W kwestii kolorystyki do wyboru masz czarne i białe
płyty indukcyjne, przy czym te w kolorze czarnym są zdecydowanie bardziej popularne. Wśród producentów najlepszych płyt przodują
Amica,
Bosch,
Simens,
Electrolux,
Teka i
Whirlpool. Producenci ci mają w swoich ofertach także standardowe
płyty gazowe oraz bardziej energooszczędne elektryczne
płyty grzewcze. Jeśli chcesz kupić
tanio płyty indukcyjne do gastronomii, lepiej wybierać największe modele.