Charakterystyka – piekarniki do zabudowy
Piekarnik jest urządzeniem AGD, które służy do obróbki produktów spożywczych w środowisku gorącego powietrza, przy czym pieczenie może się odbywać w temperaturze od 100 do 250 stopni Celsjusza.
Piekarniki do zabudowy różnych marek mają zwykle podobne wymiary dostosowane do standardowych wysokości i głębokości mebli kuchennych. Wyjątek stanowią piekarniki z IKEI. Szerokość piekarnika może wynosić od 50 do 90 cm, wysokość od 45 do 60 cm, natomiast głębokość 50-60 cm. Każdy
piekarnik do zabudowy ma też inną moc przyłączeniową. W tym przypadku zwykle jest to od 2 do 5 kW. Zróżnicowanie występuje też pod względem kolorystyki. Z reguły producenci oferuj srebrne i czarne piekarniki, ale można znaleźć także białe albo w innych kolorach i np. w stylu retro.
Piekarniki elektryczne mają specjalne prowadnice. Jakość tych prowadnic determinuje wygodę użytkowania konkretnego modelu piekarnika, więc producenci starają się przez cały czas unowocześniać prowadnice oraz inne elementy konstrukcyjne piekarników.
Funkcjonalności piekarników w zabudowie
Każdy piekarnik jest wyposażony w zestaw programów do pieczenia, przy czym te zestawy różnią się w zależności od modelu. Podstawowym programem jest
szybki nagrzew, czyli program umożliwiający osiągnięcie odpowiedniej temperatury jeszcze przed włożeniem potrawy do piekarnika. Drugim programem jest tzw. dolna grzałka, czyli pieczenie potrawy od dołu, kolejnym górna grzałka (analogicznie piekąca od góry) oraz program z
termoobiegiem. Nowoczesne
piekarniki do zabudowy są też wyposażone w zestaw dodatkowych funkcji takich jak np.
termosonda, czyli czujnik określający temperaturę potrawy oraz
zimne drzwiczki – rozwiązanie bezpieczne dla dzieci, które mogłyby dotknąć drzwiczek działającego piekarnika i się oparzyć.
Tanio piekarniki do zabudowy dostępne są zwykle bez termoobiegu i bez termosondy, ale niekiedy można trafić na
promocje, w których czasie takie modele są dostępne w naprawdę niskich cenach. Wszystkie funkcje, jakie posiadają
nowoczesne piekarniki (np. rozwiązania z mikrofalą), mają sprawiać, że kucharka albo kucharz szybciej przygotują smaczne potrawy a pieczenie będzie oszczędne. O funkcjach piekanrika piszemy również w poradniku pt.
jaki wybrać piekarnik.
Jak wybierać piekarnik do zabudowy?
Pierwszym i najważniejszym aspektem, jaki trzeba wziąć pod uwagę podczas wybierania piekarnika, jest jego pojemność.
Piekarniki do zabudowy mogą być dwupoziomowe (wbudowywane w dolne szafki) lub jednopoziomowe (do wbudowania w wyżej położone szafki). Jednopoziomowy piekarnik o mniejszej pojemności pobiera mało prądu to rozwiązanie dedykowane głównie singlom oraz małym rodzinom.
Piekarniki do zabudowy o większej pojemności są polecane dla większych rodzin oraz do obiektów gastronomicznych. Dobrze dobrane
AGD musi bez wątpienia gwarantować
łatwe czyszczenie. Czyszczenie piekarnika jest zwykle czasochłonne, więc obecność specjalnej funkcji czyszczącej pozwoli oszczędzić sporo czasu. Funkcja czyszcząca sprawia, że para wodna zawarta w specjalny zbiorniczku zmiękcza wszystkie zabrudzenia i pozwala je łatwiej usunąć. Na rynku do wyboru jest wiele rozwiązań np.
Beko,
Electrolux,
Bosch,
Amica,
Teka i
Samsung, czyli producentów, którzy produkują też
kuchnie wolnostojące i inne sprzęty.