Charakterystyka – piekarniki
Piekarniki to urządzenia AGD, które pozwalają na pieczenie - obróbkę termiczną w środowisku gorącego powietrza. Wyróżniamy kilka rodzajów piekarników, w tym
piekarniki do zabudowy, piekarniki samodzielne i
kuchnie wolnostojące z piekarnikami (rozwiązania zintegrowane). Poszczególne modele piekarników mają inne wymiary. Zwykle piekarnik ma ok. 60 cm wysokości, 55-60 cm głębokości i 60 cm szerokości, ale na rynku są też modele bardziej kompaktowe o wysokości 45-50 cm i głębokości 50-53 cm. Zróżnicowana jest także kolorystyka piekarników. Zdecydowanie najpopularniejsze są srebrne i czarne, ale możemy znaleźć też białe. Piekarnik to sprzęt, jakiego potrzebuje każdy kucharz i każda kucharka. Dzięki pieczeniu można przygotować bardzo smaczne i zdrowe potrawy. Ten sposób obróbki wykorzystuje się do większości produktów spożywczych, a zastosowanie dobrego piekarnika gwarantuje, że pieczenie będzie szybkie i wyjątkowo efektywne, a późniejsze czyszczenie piekarnika bardzo łatwe.
Funkcjonalności piekarników
Nowoczesne piekarniki mają różne funkcjonalności, w zależności od modelu. Mniej zaawansowane modele pozwalają jedynie na ustawienie dolnej lub górnej grzałki albo obu grzałek jednocześnie, a bardziej zaawansowane są z
termoobiegiem, czyli funkcją wprawiania w ruch gorącego powietrza. Nowoczesne
piekarniki mają ponadto tzw.
zimne drzwiczki, czyli specjalną konstrukcję, która pozwala na utrzymanie drzwiczek przez cały czas chłodnych, co eliminuje ryzyko oparzenia. Takie
piekarniki są bezpieczne dla dzieci, gdyż mimo dotknięcia pracującego piekarnika, maluchy nie oparzą rączek. Spośród wszystkich funkcji piekarników bez wątpienia należy wymienić jeszcze te funkcjonalności, które pozwalają na
łatwe czyszczenie. W niektórych piekarnikach można ustawić specjalny program, który sprawia, że para wodna automatycznie czyści piekarnik. Później wystarczy już tylko przetrzeć go delikatnie ściereczką. W zależności od tego, czy piekarnik wyprodukowała firma
Beko,
Candy,
Electrolux,
Gorenje,
Teka czy
Bosch, poszczególne funkcje mogą mieć różne nazwy. Więcej o tym
jaki piekarnik wybrać przeczytasz w poradniku.
Jak wybierać piekarnik?
W wyborze piekarnika warto się kierować przede wszystkim swoimi potrzebami, bo to pozwoli przygotować smaczne potrawy.
Tanio piekarniki kupisz przede wszystkim w mniejszej pojemności – jednopoziomowe. Jeśli masz większą rodzinę, to potrzebny będzie Ci piekarnik dwupoziomowy.
Piekarniki to
urządzenia AGD zużywające dużo prądu, więc przed zakupem warto sprawdzić, ile energii pobiera dany model. Mało prądu zużywają urządzenia o wyższej klasie energetycznej. Jeśli chcesz maksymalnie oszczędzać czas, warto wybrać ten model, który ma
szybki nagrzew. Ciekawym rozwiązaniem jest też
termosonda, która pozwoli Ci sprawdzić, jaką temperaturę ma pieczona potrawa albo
urządzenie z mikrofalą. Porównując
piekarniki, weź pod uwagę modele od różnych producentów – nie tylko tych światowej sławy, ale także polskich, np. Amica. Dokładnie zmierz przestrzeń, jaką posiadasz w kuchni i sprawdź, czy dany model piekarnika będzie dostosowany do wielkości kuchni – tylko wtedy pieczenie będzie wygodne.