Charakterystyka – mikrofalówki
Konstrukcja
mikrofalówki może się znacząco różnić w zależności od modelu. Wyróżniamy kilka zasadniczych rodzajów mikrofalówek, przy czym podstawowy podział to
mikrofalówki wolnostojące oraz modele przeznaczone do zabudowy. Najpopularniejsze są wolnostojące, dlatego że można je ustawić dosłownie w każdym miejscu w kuchni. Te do zabudowy wyglądają jednak bardziej profesjonalnie i pozwalają na uzyskanie większej estetyki w kuchni. Różnica między poszczególnymi mikrofalówkami dotyczy przede wszystkim parametrów. Wyróżniamy modele o pojemności od około 12 l nawet do 40 l. Oczywiście jest też wiele modeli średniej wielkości, które mają pojemność około 20 do 30 l.
Kuchenki mikrofalowe mają też różne moce. Zwykle producenci oferują rozwiązania o mocach od około 600 do 2200 W. Im większa jest moc konkretnej kuchenki, tym ten
sprzęt AGD szybciej przygotuje potrawę i jednocześnie, tym mniej prądu zużyje. Jeśli chodzi o budowę, to
mikrofalówki mają drzwiczki otwierane na bok lub na dół. Jedne modele mają wyświetlacze z przyciskami, inne z kolei są sterowane za pomocą przycisków i pokręteł. Odpowiedź na pytanie
jaką wybrać mikrofalówkę znajdziesz w naszym poradniku.
Funkcjonalności mikrofalówek
Mikrofalówka jest dość prostym urządzeniem, ale w tym przypadku możemy wyróżnić kilka funkcjonalności. Przede wszystkim niektóre nowoczesne
mikrofalówki są razem z grillem, więc takie urządzenia mogą nie tylko podgrzewać potrawy, ale też je opiekać. Część modeli ma też wbudowany rożen, który pozwala na przygotowanie na przykład pieczonego kurczaka. Nowoczesna kuchenka o dużej mocy, czyli od 1500 do 2200 W jest zwykle droższa od prostego urządzenia o mniejszej mocy, ale
tanio mikrofalówki można kupić nawet w najlepszych wersjach, o ile skorzystasz z atrakcyjnych przecen na ten sprzęt w sklepach internetowych. Wymiary kuchenek mogą się od siebie różnić w sposób dość znaczny i będzie to determinowane po prostu pojemnością. Niektóre urządzenia mają zdolność rozmrażania potraw oraz pozwalają na łatwe czyszczenie. Wszystko zależy od materiału, jakim powleczone jest wnętrze
mikrofalówki. Jeśli jest to zwykła stal powleczona emalią, to taka mikrofalówka może dość szybko rdzewieć. Jeśli natomiast wnętrze jest nierdzewne, to urządzenie będzie służyło przez długie lata.
Jak wybierać kuchenkę mikrofalówką?
Pierwszym parametrem, na jaki trzeba zwrócić uwagę, jest pojemność
mikrofalówki. Im więcej jest członków rodziny, tym mikrofalówka powinna być większa. Jeśli masz kuchnię w zabudowie, to najlepiej porównać
mikrofalówki do zabudowy. W domu, w którym są małe dzieci, warto mieć mikrofalówkę z blokadą rodzicielską, czyli funkcją, która uniemożliwia uruchomienie takiej
mikrofalówki przez dzieci. Warto zwrócić też uwagę na funkcjonalność, jaką jest opóźniony start. Dzięki tej funkcji można uruchomić mikrofalówkę o określonej godzinie, na przykład zaplanować pieczenie potrawy na półtorej godziny przed powrotem z pracy. Ważny jest także dość głośny dźwięk wyłączenia. Wśród producentów mikrofalówek warto wymienić przede wszystkim
Amica,
Samsung,
Whirlpool,
Teka,
Bosch,
Gorenje i
Sharp. W ofertach tych firm znajdziesz białe czarne i srebrne
mikrofalówki wolnostojące o różnych pojemnościach, różnej mocy i różnych funkcjach, np. z grillem, programowaniem uruchomienia albo o bardzo dużej mocy.