Podstawowe rodzaje lodówek AGD
Przede wszystkim należy wyróżnić kilka typów sprzętu chłodzącego. Podstawowe rozróżnienie opiera się na podziale na chłodziarki, zamrażarki oraz chłodziarko-zamrażarki. Chłodziarka to podstawowy typ
lodówki, który służy do przechowywania świeżej żywności w temperaturze od 2 do 8 stopni Celsjusza, choć niektóre modele posiadają specjalne, zimniejsze komory chłodzenia. Zamrażarka to po prostu miejsce magazynowania zamrożonej żywności w temperaturze do -26 stopni. Z kolei połączenie obu kategorii – chłodziarko-zamrażarka to
lodówka o największych możliwościach i najchętniej wybierana przez klientów sklepów ze sprzętami do kuchni. Coraz popularniejszym rozwiązaniem są także nowoczesne
lodówki side by side - dwudrzwiowe.
Drugim, a wciąż podstawowym wyborem w trakcie dobierania
lodówki jest jej sposób montażu. Tutaj do wyboru mamy lodówki tradycyjne oraz
lodówki do zabudowy, które wykorzystuje się gdy chcemy ukryć lodówkę w kuchni. Wszystko zatem zależy jak zaprojektowaliśmy nasze pomieszczenie i w jaki sposób je będziemy wykańczać i meblować. Oczywiście
lodówki wolnostojące są zdecydowanie bardziej mobilne i ich wybór jest większy, jednak producenci każdego rodzaju starają się, by każdy klient dysponował odpowiednio szerokim wachlarzem możliwości.
Doskonałe przechowywanie z chłodziarko-zamrażarką
Lodówki służą przede wszystkim przechowywaniu żywności, dlatego ich wnętrze oraz pojemność mają kolosalne znaczenie. Wybierać można między
lodówkami mniejszymi i większymi, jednak podstawową różnicą może być sposób ułożenia wnętrza. Znajdują się tu specjalne strefy o różnym rozłożeniu temperaturowym oraz wygodne półki na warzywa, półki na mleko oraz olej czy inne produkty stojące oraz leżące, wyprofilowane półki na napoje. Wszystko po to, by żywność była przechowywana w sposób absolutnie świeży i zdrowy.
Parametry różnych modeli lodówek wolnostojących oraz do zabudowy
Nowoczesne
lodówki posiadają specjalne systemy, które umożliwiają łatwiejszą pracę i przechowywanie. Jednym z takich systemów jest
No Frost, czyli możliwość przeciwdziałania osiadaniu szronu i automatycznego rozmrażania, dzięki specjalnym wentylatorom pozwala zaoszczędzić czas na czasochłonnym rozmrażaniu. Niektóre z lodówek wyposażone są w tzw.
pełny NoFrost, czyli zarówno w chłodziarce, jak i w zamrażarce.
Lodówki z tym systemem są nieco droższe, jednak warto dopłacić, by mieć pewność, że lodówka będzie spełniała nasze wymagania. Co ważne, warto także zwrócić uwagę na to, czy jest cicha oraz energooszczędna by użytkować
tanio lodówkę. Coraz częściej spotykamy się bowiem z urządzeniami o klasie energetycznej A++ oraz A+++.
Wybierając
lodówkę możemy także zwrócić uwagę na markę. Wiele z nich słynie z tworzenia doskonale działających, cichych
lodówek oraz innego
sprzętu AGD. Wśród firm, które zajmują się produkcją lodówek warto wymienić choćby
Bosch,
Haier,
Whirlpool,
Siemens,
Liebherr,
Samsung,
Beko czy
Amica. Kupując te marki mamy pewność, że produkt pochodzi od dobrego producenta. Warto jednak porównać ceny oraz parametry, by wybrać takie modele, które doskonale dopasują się do naszych potrzeb. Nadal nie wiesz jaką kupić? Przeczytaj
jaką wybrać lodówkę w naszym poradniku zakupowym.